Cizinci by měli platit obcím za ubytování

Plzeň - Starostové na Plzeňsku chtějí, aby zahraniční dělníci platili poplatek za ubytování obci, kde bydlí. Uvedli, že každý, kdo využívá její infrastrukturu, by měl určitou částkou přispět. Ubytovny, na rozdíl od hotelů a penzionů, od poplatku osvobozuje výjimka. Starostové ji chtějí jako zastaralou a neopodstatněnou zrušit a docílit toho, aby platili poplatek všichni bez rozdílu. Dotované pohodlí obcí totiž využívají cizinci stejně jako místní lidé.

V obci Malesice, stejně jako v sousedních Křimicích, které leží blízko obrovské plzeňské průmyslové zóny, připadá na dva místní obyvatele jeden dělník z východu. Starosta Křivic, Petr Otásek, řekl, že všichni využívají nebo také zneužívají dotované služby, které poskytuje obec místním obyvatelům, ale obec z nich nemá nic. Jiří Vaňourek, starosta Malesic, dodal, že zahraniční dělníci využívají především městskou hromadnou dopravu, osvětlení a  chodníky. Proto chtějí starostové po osmnácti letech ze zákona odstranit výjimku, podle které podnikové ubytovny nemusí obcím na rozdíl od hotelů a penziónů platit poplatek za ubytované. Místopředseda Svazu měst a obcí Plzeňského kraje, Petr Náhlík, zároveň uvedl, že získané peníze pak chtějí věnovat pro rozvoj obcí.

Denní poplatek za osobu činí pouhé čtyři koruny, ale ročně jsou to však pro obecní pokladny nezanedbatelné peníze. Podle starosty Vaňourka by vybrané peníze tvořily deset procent celkového rozpočtu obce, pro město Plzeň by to byla půl miliarda ročně.

Návrh starostů počítá také s kontrolami ubytoven, což by přineslo užitek i ubytovaným dělníkům. Provozovatelé by museli mnohem více dbát na důstojné podmínky bydlení, které jsou podle Petra Náhlíka mnohdy velmi nedůstojné.