Kriminalisté, kteří vyslýchali Zelenku, byli předvoláni před soud

Hradec Králové - Jiří Vacek, předseda senátu Krajského soudu v Hradci Králové, nečekaně předvolal k výslechu kriminalisty, kteří vyšetřovali případ takzvaných heparinových vražd. Petr Zelenka, bývalý zdravotník nemocnice v Havlíčkově Brodě, který je obžalován ze sedmi vražd pacientů a z deseti pokusů o ně, totiž před soudem několikrát tvrdil, že policie na něm vymáhala doznání hrubým násilím.

Obhájce Petra Zelenky Jan Herout uvedl, že Zelenka byl policisty kopán do stehen, do břicha, mezi nohy, do paže z boku, do obličeje, byl sražen na zem a rozrazil si čelo. Obžalovaný Zelenka před soudem jmenoval konkrétní policisty, kteří se k němu měli při výsleších chovat slušně, ale také ty, kteří ho měli surově bít.

Předseda senátu Jiří Vacek předvolal kriminalisty z krajské policejní správy Hanu Kvasničkovou a Jana Lomnického k výslechu, kde se jich bude ptát na metody vyšetřování tohoto případu. „Předvolání k hlavnímu líčení uvedených svědků je v reakci na tvrzení obžalovaného, který je osočil z toho, že ho měli policisté právě fyzicky a psychicky nutit k doznání," řekl místopředseda Krajského soudu v Hradeci Králové Miroslav Veselovský.

Ředitel Policie ČR, Správy východočeského kraje Petr Přibyl uvedl, že k dané věci nebude zaujímat žádné stanovisko, ale je přesvědčen, že policie respektuje základní práva a svobody občanů ve všech fázích řízení. O tomto chování nemá žádné informace.

Senát Krajského soudu v Hradci Králové vyslechne policisty v pondělí, kdy bude hlavní líčení s obžalovaným Petrem Zelenkou pokračovat.