Školní kuchyně v Ostrově na Karlovarsku nesplňují hygienické normy

Ostrov - Většina školních kuchyní v Ostrově na Karlovarsku nesplňuje přísné hygienické normy, jejich vybavení je desítky let staré. Radnice bude muset zaplatit miliony korun za rekonstrukce jídelen, jinak by porušila zákon. Nejméně tři roky žádá o různé dotace, situaci však řešit musí. Přípravu jídel bude magistrát zatím zajišťovat prostřednictvím soukromé společnosti a do budoucna počítá s výstavbou centrální vývařovny.

Téměř všechny školní jídelny v Ostrově můžou podle starosty připravovat obědy jen díky výjimce hygieniků. Ta ale letos skončí a radnice bude muset zajistit, aby školáci dál dostávali teplé jídlo. Vedoucí školní jídelny ZŠ Masarykova Milada Hojsová vysvětluje, že kotle na páru, stejně jako spousta věcí, nevyhovují vůbec. Na tyto staré parní kotle už ani firmy nevyrábějí originální náhradní díly. Ředitel ZŠ Masarykova v Ostrově Helmut Harzer si je jistý, že kotle jsou pro provoz dost nebezpečné. V současné době již neodpovídají normám na bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Jsou to vlastně čtvrt století staré muzeální kousky.

Zastaralá je i ventilace, rozvody vody a kanalizace. Ředitel Harzer konstatuje, že jenom na opravy jednotlivých prvků jako jsou pánve atd. škola vynakládá relativně vysoké prostředky. Za údržbu zastaralého zařízení v kuchyni platí škola podle něj desetitisíce někdy i statisíce korun. Radnice nejméně tři roky žádala o různé dotace. Marně. Situaci proto musí vyřešit sama. Město z rozpočtu uvolní 20 milionů korun. Starosta Ostrova Jan Bureš uzavírá: „V našich podmínkách to bohužel znamená, že budeme mít jednu centrální vývařovnu, ze které se budou ta jídla dovážet do ostatních základních škol.“ Přípravu jídel bude podle starosty zajišťovat soukromá společnost. Centrální vývařovnu by měly stavební firmy vybudovat nejpozději do konce září.