Starostové měst a obcí kritizují novelu zákona o odpadech

Březová - Starostové měst a obcí, kteří mají na svém území komunální skládky, nesouhlasí s novelou zákona o odpadech a chtějí se bránit. Chystané změny by podle nich snížily příjmy z uloženého odpadu a obce by přišly o milióny korun. Starosty mrzí, že s nimi o novele zákona, kterou chystá ministerstvo životního prostředí a Asociace krajů, nikdo nejednal. Podle ministerstva životního prostředí ale o tolik peněz nepřijdou. Novela počítá s tím, že poplatky za odpad se budou postupně zvyšovat. Ze současných asi 200 až na 1500 korun.

„První kdo by měl být přizván k této komunikaci, by měly být ty obce, kde skládky jsou, a ne giganti, kteří odpad v podstatě tvoří,“ myslí si starosta obce Březová na Sokolovsku Miroslav Bouda. Roční příjem Březové z poplatků za odpad na skládce je 20 miliónů korun. Od příštího roku by ale radnice měla dostat jen 20 nebo 40 procent této částky. Zbytek získá kraj. „Máme zpracované rozpočtové výhledy do roku 2010 a s těmi penězi počítáme,“ uvedl starosta obce Vintířov Jiří Ošecký. 
   
Podle mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara budou mít sice obce procentuelně nižší příjem, ale z vyššího základu. Za svůj ukládaný odpad nebudou navíc platit. Důvodem k rozdělení peněz je snaha zajistit více peněz pro kraje. Starostové s tím ovšem nesouhlasí a chtějí se bránit. V krajním případě počítají i s tím, že na pár dní provoz na skládkách zastaví.   
 
Novela zákona o odpadech je těsně před dokončením. Ministerstvo životního prostředí by ji k veřejné debatě mělo předložit asi do měsíce.