Organizátoři kvůli teplu zrušili Grand Prix Lipno

Lipno - Česko se mírnými zimami může srovnávat s Nizozemskem. Uvádějí to organizátoři dálkového rychlobruslařského závodu Grand Prix Lipno. Původně mělo jít o jeden ze čtyř závodů neoficiálního mistrovství světa v této disciplíně, kvůli teplu byl ale závod zrušen. Mimořádně teplé počasí totiž zasahuje podle meteorologů celou Českou republiku, o něco víc je postižena její jižní část. to dokumentuje i skutečnost, že letos například vůbec neusnuli ani známí medvědi na českokrumlovském zámku.

Osm metrů široká a necelých sedm kilometrů dlouhá bruslařská dráha. Celkem asi 50 000 metrů čtverečních speciálními stroji upraveného kluziště. Hotely a restaurace byly připravené, přesto ale organizátoři českou část mezinárodního šampionátu zrušili. V polovině týdne totiž led na Lipně zeslábl a oni měli strach o diváky. Jak vysvětluje stanovisko pořadatelů starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek, zrušení nebylo z důvodu bezpečnosti závodníků, ale z důvodu bezpečnosti veřejnosti. Podle servisní firmy však organizátoři rozhodli předčasně. V noci mrzlo a led znovu zesílil. Jan Staněk z firmy JS Servis míní, že rozhodnutí bylo předčasné. Mělo se počkat do pátku, nebo do sobotního rána. Část závodníků v Česku ještě zůstala a na Lipně trénuje. Nejdelší bruslařská dráha ve střední Evropě zůstane volně přístupná.

Právě kvůli teplým zimám se nizozemské královské bruslařské sdružení rozhodlo uspořádat sérii čtyř závodů v zahraničí: v Rakousku, Švédsku, Finsku a právě v Česku. Známé holandské kanály totiž v zimě zamrzají spíše výjimečně. Tři stovky závodníků se na Lipno sjížděly už od pondělka. Účastník závodů Hank de Frijs již 4. února tvrdil, že podmínky by byly skvělé, ale není dost zima.

I přes třikrát opakovaný neúspěch počítají nizozemští organizátoři s tím, že Grand Prix se v Česku příští rok určitě uskuteční. Pouze termín chtějí aktuálně přizpůsobit počasí.