Karlovarský kraj a Bavorsko postaví společně silnici

Cheb - Karlovarský kraj a Bavorsko vůbec poprvé postaví společnými silami silnici. Dvanáctikilometrový úsek povede z Mýtiny na Chebsku do německého Neualbenreuth. Německá strana o propojení usilovala již od roku 1990. Projektu předcházelo uzavření kooperační dohody mezi Karlovarským krajem a státem Bavorsko, aby bylo možné získat na stavbu evropskou dotaci.

Hraniční přechod Mýtina - Neualbenreuth je od začátku devadesátých let otevřen jen pro pěší. Postavit tu silnici nebude jednoduché. V bezprostřední blízkosti je totiž jedna z nejmladších a stále aktivních českých sopek Železná hůrka. Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel předpokládá, že ve spolupráci s orgány životního prostředí se bude muset nalézt vhodná trasa a udělat výkup pozemků. To vše zabere minimálně dva roky. Jeho náměstek Jan Zborník dodává, že za dobu existence Karlovarského kraje to bude první úzce provázaný společný projekt.

Zahájení projektu předcházelo uzavření kooperační dohody mezi Karlovarským krajem a státem Bavorsko. To je nutné k získání evropských dotací. Ty by podle odhadů měly pokrýt až 85 procent nákladů z předpokládaných 253 milionů korun. Termín dokončení se plánuje nejdřív v roce 2013. Starosta obce Neualbenreuth Albert Köstler poznamenává, že o takové propojení usilovali již od roku 1990. Nyní, když došlo k dohodě, je třeba najít finanční zdroje. Hejtman Pavel doplňuje, že na vše je třeba hodně peněz, a proto se čekalo na období čerpání strukturálních fondů. Oba politici se shodli, že nová silnice výrazně usnadní pohyb lidí na obou stranách hranice a přinese výhody hlavně podnikatelům. Albert Köstler očekává od nového přechodu zejména ekonomické oživení. Lidé budou moci jezdit za prací do obou zemí a důležitá je i přehrada Jesenice.

Zatímco na české straně teď vede z Mýtiny jen polní cesta, Němci už mají silnici k hranicím dávno. Hermann Gläser za Státního stavebního úřadu v Amberg - Sulzbachu je přesvědčený, že stávající hraniční bod lze určitě využít. Silnici však jako obchvat města postaví novou.

Po dostavbě bude Mýtina - Neualbenreuth v kraji v pořadí devátým a zároveň i posledním otevřeným hraničním přechodem do Německa pro osobní auta.