Navážení sněhu do běžeckého areálu ve Vesci vyvolává spory

Vesec - Ve čtvrtek 14.2. začínají ve Vesci dva závody Světového poháru v běhu na lyžích a severské kombinaci. Areál je ale bez sněhu a jeho dovoz provází stížnosti ochranářů i lyžařů. Po Jizerských horách se pohybují desítky nákladních aut a do areálu naváží kubíky sněhu. Do Vesce se přitom sníh nevozí poprvé. Podobná situace nastala i v roce 2005. Správa CHKO i Lesy České republiky organizátorům přesně vymezily, odkud mohou sníh brát. Nesmí ale poškodit les a lesní cesty.

„Do areálu musíme dovézt přibližně 10 000 kubíků sněhu, abychom zde mohli vybudovat okruh asi 2,5 kilometru dlouhý,“ uvedla prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová a dodala, že po Pražské lyži není na dovoz sněhu moc větších odborníků, než jsou oni. Podle vedoucího Správy CHKO Jizerské hory Jiřího Hušky ale nelze v Jizerských horách brát sníh úplně kdekoliv a bez jakéhokoliv projednání. Organizátoři proto slibují, že celý případ prošetří. 
  
Sníh by měl být svážen především z okrajů silnic, kam je nahrnut. „Samozřejmě za podmínek, že nebude poškozen les ani lesní cesty,“ dodal ředitel Krajského inspektorátu Lesů ČR Ludvík Řičář. Hluboké rigoly a zničený povrch u některých cest tomu ale nenasvědčují. U osady Jizerka dokonce těžké stroje vjely na soukromou louku, ze které začaly shrabávat sníh. „Že si tam někdo ve večerních hodinách vnikne a začne tam shrnovat sníh a odvážet ho, aniž by to oznámil majiteli, považuji za protiprávní,“ namítl majitel louky Jan Vondráček.
 
K protestům se přidali i lyžaři. Nelíbí se jim, že technika odváží sníh i z Jizerské magistrály. Správa CHKO je přístupem organizátorů rozladěna, celý případ proto předá České inspekci životního prostředí.