Třeboň potřebuje čističku, a tak shání peníze

Třeboň - Řada obcí musí do roku 2010 zmodernizovat čistírny odpadních vod. Jinak jim hrozí vysoké pokuty. Zařízení většinou nevyhovují předepsaným normám. Například čistírna v Třeboni je stará přes čtyřicet let. Chtějí tu postavit novou. Zatímco projekt už mají, na její výstavbu chybějí peníze.

V šedesátých letech minulého století patřila třeboňská čistírna odpadních vod k nejmodernějším ve střední Evropě. Dnes je zastaralá. Město čelí kritice ministerstva zemědělství, že se o nápravu příliš nesnaží. „Čističku vlastní soukromý subjekt a my nemůžeme soukromému subjektu přispívat na její renovaci,“ upozorňuje na zákonné omezení místostarostka Třeboně Věra Kahounová. „V tomto případě by bylo potřeba, aby město Třeboň vstoupilo majetkově do této čističky,“ říká tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Petr Vorlíček. „Je nutná nová čistírna,“ vidí jednoznačně řešení situace zastupitelka Třeboně Libuše Kotilová.  
 
Na její výstavbu je ale potřeba 130 milionů korun. Už v loňském roce město žádalo o peníze z evropských grantů, ty ale nedostalo. „Peníze jsme nedostali proto, že bylo městu Třeboň vyčítáno, že je na území města provozována vodohospodářská infrastruktura,“ objasňuje těžkou cenu za „evropskými“ penězi vedoucí odboru rozvoje a investic města Třeboně Alois Vlach.  
 
Město požádá o peníze i letos. To, že by se situace opakovala a peníze nebyly, nechce jeho vedení ani domyslet. „Pokud ty peníze nedostaneme, je to patová situace a město to nedokáže jiným způsobem řešit,“ nezakrývá vážnost situace Alois Vlach.
 
Třeboň není jediná. Čistírny odpadních vod nevyhovují v dalších více než 130 obcích v České republice. Město je připravené zahájit stavbu na podzim letošního roku ale jen za předpokladu, že sežene peníze z evropských fondů.