Nelegální těžaři dřeva ohrožují Železné hory

Jihlava - Nelegální těžba dřeva ohrožuje chráněnou krajinnou oblast Železné hory. Na prudkých svazích nad obcí Podmoklany se těží víc než je povoleno a vesnici tak v případě silnějších dešťů hrozí povodně.

Kopcovitý terén CHKO Železné hory narušili těžaři dřeva. Nad obcí Podmoklany skáceli bez patřičných povolení asi 3 hektary lesa a už první letošní déšť způsobil problém. „Pršelo jeden den, nebylo to nic moc, a už jsme měli ty dolní domky vytopené,“ popisuje situaci starosta obce Podmoklany Jiří Zatřepálek.

Česká inspekce životního prostředí je připravena majitele lesa pokutovat za porušení lesního zákona. Těžká technika vážně poškodila koryta potoků a také louky a keře. Vykáceno bylo i mnohem víc dřeva než stálo v povolení. Dohledat viníka je ale velmi složité. „Majitel lesa je tzv. bílý kůň, protože jeho bydliště je i úřední adresa na Magistrátu v Jihlavě,“ uvádí k případu František Kubát z České inspekce životního prostředí.
„Tady byla tráva, stromy keře, to všechno zadrželo vodu. A teď to nic nezadrží, teď půjde to bahýnko k nám,“ předpovídá Jiří Zatřepálek.

Starosta zakázal vjezd na obecní cestu a dočkal se výhružek. Těžaři dřeva, kteří se nám odmítli představit, tvrdí, že mají veškerá povolení.„Co já vím, tak tady s povolením nebyl sebemenší problém a je naprosto legální a bezproblémové,“ tvrdí jeden z nich. „Ta těžba je daleko za povoleným limitem, odporuje lesnímu zákonu a tím pádem je nelegální,“ odmítá názor těžařů Petr Elis z Odboru životního prostředí Městského úřadu v Chotěboři.

Situací v Podmoklanech už se zabývají i policisté a obec chce v případě, že přijdou přívalové srážky, podat i trestní oznámení.