Pod BMW se na Lipně prolomil led

Frymburk - Terénní vůz BMW se v pondělí odpolene propadl ledem do Lipenské nádrže u Frymburku na Českokrumlovsku. Majitel místního penzionu si chtěl přes led zkrátit cestu. "Bohužel v jednom místě měl led přehřátím sluníčka poloviční hodnotu a probořil jsem se," řekl řidič potopeného auta Vladimír Šlégr.

Řidič s vozem vjel na led kolem 17:40 u Frymburku poblíž přívozu a asi po 30 metrech jízdy se led pod automobilem prolomil. Podchlazený řidič nehodu přežil bez zranění. Sám stihl vyplavat. Nejprve se doběhl domů převléknout z mokrého oblečení. Policie se nejprve domnívala, že muž od nehody utekl, ale po převlečení se na místo vrátil. Dechová zkouška u něj vyloučila alkohol. Přivolaní potápěči auto vytáhli z třímetrové hloubky pomocí navijáku a traktoru.

Pětačtyřicetiletému muži, pod kterým se prolomil led, hrozí pokuta až 50.000 korun. Z havarovaného auta žádné chemikálie do přehrady neunikly. Policie případ předá jako přestupek městskému úřadu v Českém Krumlově, řekla českokrumlovská policejní mluvčí Michaela Pavlíčková. 

„Muž jel po ledu, což není žádný druh komunikace a nemůžeme případ vyšetřovat jako dopravní nehodu,“ vysvětlila Pavlíčková. Dodala, že muž se podle přestupkového zákona dopustil ohrožení životního prostředí, za což mu hrozí až padesátitisícová pokuta. Přestupek posoudí přestupková komise Městského úřadu v Českém Krumlově.

Kvůli špatné kvalitě ledu na Lipně museli nizozemští organizátoři minulý týden zrušit sobotní mezinárodní bruslařský maraton na zamrzlé hladině. Lidé z obcí u Lipenského jezera si přes zamrzlou vodní plochu krátí cestu v zimě běžně. Když je navíc dlouho silný mráz, mohou jezdit i autem. Trasa z Horní Plané do Bližší Lhoty po ledu totiž měří jen 300 metrů, a ušetří tak dvacetikilometrovou objížďku přes Novou Pec.

V prosinci 1996 se led prolomil dokonce pod traktorem, s nímž si pětašedesátiletý důchodce z nedaleké osady Valtrov jel pro naftu a pro pivo. Traktor skončil v šestimetrové hloubce, muž vyvázl bez zranění.