Krkonošští hasiči mají nového pomocníka

Krkonoše - Na obzoru nad Špindlerovým Mlýnem se k obloze valil hustý dým. Hořela hospodářská budova v sousedství Špindlerovy boudy. Rychlému zásahu hasičů bránily několikametrové závěje. Požár se tehdy v lednu roku 2005 podařilo lokalizovat až po pěti hodinách. Hasiči z Krkonoš mají teď nového pomocníka. Obojživelné pásové vozidlo pro zásahy v těžko přístupném terénu. Novou techniku za 2 300 000 korun představili ve Špindlerově Mlýně.

O tehdejším zásahu promluvil Oldřich Šimek, člen krizového štábu Špindlerova Mlýna: „Trvalo hodinu a půl, než se podařilo profrézovat koridor, aby se tam dostaly hasičské vozy.“ Teď už by byl zásah na stejném místě snadnější. Krkonošští hasiči mají nové vozidlo, které zdolává všechny typy povrchů. Bez větších problémů se umí pohybovat prakticky kdekoli.

Milan Hejzlar z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje se nechal slyšet, že dvoumetrová bariéra nehraje na sněhu pro nové vozidlo roli. Pásové vozidlo se dokáže otočit na místě. Je určené pro šest lidí s veškerým vybavením pro zásah v těžko přístupném terénu.

Nová technika by měla pomáhat i při povodních. Když už pásy nedosáhne na dno, začne plavat, jak potvrdil Milan Hejzlar. Pásové vozidlo bude mít své stále stanoviště ve Vrchlabí. V případě potřeby ho ale záchranáři převezou na jakékoliv místo v České republice.