Krajský soud v Brně rozdal tresty za loňskou rvačku s tragickým koncem

Brno - U krajského soudu padly tresty za rvačku s tragickým koncem, která se odehrála před rokem přímo v centru Brna. Dva mladíci v polovině února pobodali v České ulici další dva muže. Jeden z nich potom zemřel v sanitce, druhého zachránila operace. Oba dva útočníci odešli od soudu s 13letými tresty vězení.

Jen stopy krve a dočasný pomníček připomínaly před rokem tragickou událost, která se stala v noci na sobotu 17. února. Slovní konflikt tehdy odstartoval pouliční rvačku, při níž zemřel 27letý Roman Bětík. Jeho stejně starého kamaráda Omara Al Husseina zachránili lékaři. „Bodná rána pronikala přes játra a bránici do srdce, bylo nutné provést několik operačních výkonů,“ sdělil Petr Svoboda, náměstek ředitele Úrazové nemocnice Brno.

Před soudem stanuli za vraždu a pokus o vraždu dva kamarádi - původem Rus Konstantin Erin a Roman Holub z Brna. Ten sice přiznal, že bodl Omara Al Husseina tímto nožem, ale prý v obraně. Konstantin Erin zase tvrdí, že vůbec neměl nůž v ruce a vraždil právě Holub. Přesto oba od soudce slyšeli stejný verdikt: „Jsou vinni. A odsuzují se za to k úhrnnému trestu odnětí svobody 13 roků.“

Po vynesení rozsudku mohli k odsouzeným rodiče. Zavládly velké emoce. „Bohužel se provedeným dokazováním nepodařilo prokázat, kdo má na svědomí smrt poškozeného Bětíka. Museli jsem vycházet z toho, že se jednalo o kolektivní útok,“ nechal se slyšet Pavel Göth, soudce Krajského soudu Brno. Otec zavražděného Libor Bětík je podle svých slov rád, že alespoň nějaký trest dostali, vyjádřit se k celé situaci však zatím odmítl.

Oba odsouzení podle dnešního rozsudku musí rodině mrtvého Romana Bětíka zaplatit odškodnění celkem 545 tisíc korun a zdravotní pojišťovně 65 tisíc. Rus Konstantin Erin má být navíc po skončení trestu vyhoštěn z České republiky. Případ teď skončí u Vrchního soudu v Olomouci, protože oba dva odsouzení si na místě podali odvolání.