Opilec řídil školu v Havlovicích

Hradec Králové - Okresní soud v Trutnově potrestal místostarostu Havlovic a ředitele tamní základní školy Jaroslava Balcara za jízdu v opilosti. Podle ministerstva školství ho bude muset obec z funkce ředitele odvolat a dát mu výpověď. Pedagog totiž musí být podle zákona bezúhonný.

Místostarosta Havlovic a ředitel tamní základní školy Jaroslav Balcar riskoval i když jel z místa oslavy domů snad jen dvě stě padesát metrů. Policisté ho zadrželi podnapilého za volantem. Naměřili mu přes 1, 7 promile alkoholu a soud ho potrestal. „Trest obecně prospěšných prací ve výměře 300 hodin a na jeden rok mu byl uložen trest zákazu řízení motorových vozidel,“ rekapituluje výši trestu místopředseda Okresního soudu v Trutnově Vladimír Řezníček.
 
Starosta Havlovic Pavel Dvořáček považuje provinění svého zástupce za naprosto triviální. „Když něco uděláme pro lidi, tak na to nikdo neslyší, ale když se jedná o takovou triviální záležitost, tak se z toho bude dělat senzace?,“ reaguje na výrok soudu starosta.    
 
Starosta nejlepší obce loňského roku, která chce soutěžit o titul Vesnice Evropy se za svého zástupce učitele Balcara postavil. Podobně to vidí i lidé v obci. Na otázku, zda by měl dál učit a vychovávat děti, vesměs odpovídají, že ano. „Určitě by měl učit, protože ho známe tady v obci i z jiných hledisek a víme, že je to dobrý člověk,“ říká jeden z nich.
 
Podle stanoviska ministerstva školství však bude muset obec, zřizovatel školy, ředitele Balcara odvolat a jako učitele propustit. „Jde o úmyslný trestný čin. Pokud byl odsouzen, tak pozbývá předpokladů, které má mít pro výkon pedagogického pracovníka,“ uvádí k případu náměstek ministra školství Jindřich Kitzberger.     
 
Po svém odsouzení ředitel školy Jaroslav Balcar odmítá jakékoli žádosti o rozhovor.