Pořadatelům SP v Liberci hrozí pokuta za nezákonné nabírání sněhu

Liberec - Pořadatelům světových pohárů v běhu na lyžích a severské kombinaci, v čele s Kateřinou Neumannovou, hrozí dvoumilionová pokuta. Důvodem je nezákonné nabírání sněhu v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Potvrdilo to i Ministerstvo životního prostředí ČR.

Způsob svážení sněhu z Jizerských hor do běžeckého areálu ve Vesci kritizují ochránci přírody i starostové. Došlo totiž k porušení hned několika zákonů - těžká technika najela přímo do druhého pásma chráněného území a nákladní auta a několikatunový nakladač přitom zničily louku. Jen k vjezdu by přitom auta potřebovala vládní výjimku. 
 
Právě proto nyní organizátorům hrozí dvoumilionová pokuta. Sníh navíc nakládali i v blízkosti přehrady Souš, kam se nesmí tentokrát kvůli ochraně zásob pitné vody. Také tady řidičům nákladních aut chybělo jakékoli povolení. A aby toho nebylo málo, tak mizí sníh i z běžeckých tras Jizerské magistrály. A to se nelíbí místním starostům, kteří údržbu tras platí. Akce, která má být sportovním svátkem, už naštvala tisíce lyžařů. Všichni upozorňují na to, že zákony platí jen pro někoho. 
  
Zarážející je také to, že přestože mluvčí organizátorů včera celý den tvrdil, že svoz sněhu skončil, tak i dnes v noci najížděly do Jizerských hor desítky nákladních aut. Dokládají to například záběry bezpečnostních kamer v Desné v Jizerských horách. Organizátorům se ale razantní postup vyplatil. Je totiž jisté, že se závody o víkendu uskuteční, protože minimální okruh, který je k závodům potřeba, je už zasněžený.