V roce 2009 vznikne šest nových krajských ředitelství policie

Praha - V šesti krajích budou od začátku příštího roku krajská ředitelství policie, která nahradí stávající okresní správy. Do roku 2012 by nová územní ředitelství měla vzniknout ve všech čtrnácti krajích. Změna je výsledkem jednání policejního prezidenta a krajských hejtmanů. Podle hejtmana Libereckého kraje Petra Skokana bylo jednání vyvrcholením dvouleté snahy krajů o uspořádání policie, které by bylo v souladu s ústavou.

Vznik krajských ředitelství policie bude mít za následek zrušení desítek okresních ředitelství a zánik stovky míst vedoucích pracovníků. „Je to změna nezbytná,“ říká ale policejní prezident Oldřich Martinů. Podle policejního prezidia je třeba policisty informovat, situaci jim vysvětlit, a tak je přesvědčit.

Krajské policejní správy nejsou ve Zlínském, Olomouckém, Pardubickém, Libereckém a Karlovarském kraji a na Vysočině. Snahou šesti nových krajů je mít na svém území i vlastní krajské soudy a státní zastupitelství. První krok k tomuto cíli udělali poslanci, kteří podpořili vznik krajského soudu v Jihlavě.

Od začátku roku 2012 budou krajská ředitelství policie ve všech čtrnácti krajích. Na jejich vybudování potřebuje policie asi 300 milionů korun. „Chceme tyto peníze získat odprodejem majetku a budov, které opustíme,“ plánuje Oldřich Martinů.