Stavební firma „podrazila“ táborské radní

Tábor - Demolice starého mostu přes vlakové nádraží  v Táboře odřízne obyvatele jedné části města od druhé. Po dobu stavby nového mostu tady měla vyrůst provizorní lávka. Stavební firma ale oznámila, že ji nepostaví. Vedení města zvažuje právní kroky.

Arogancí a podrazem označují zástupci města jednání firmy, která měla zajistit provizorní přemostění. To že lávka nebude, oznámila jen několik dnů před demolicí stávajícího mostu. „Já to prostě považuji za aroganci srovnatelnou s budováním socialistických staveb,“ neskrývá rozhořčení táborský radní Jiří Fišer. „Projekt byl zcela jasný. Všichni jsme předpokládali, že lávka, která sice nestojí, byla zadána do výroby a bude realizovaná v nejbližší době,“ líčí představy města tajemník Městského úřadu Tábor Lubomír Šrámek.  
 
Vedení firmy se brání tím, že o technických problémech se stavbou lávky i o možném nebezpečí pro chodce město vědělo už dávno. „Zda to radní chápali jako pouhou informaci, které nepřikládali váhu, nejsem schopen posoudit,“ obhajuje se ředitel firmy Lubomír Pyszko.
 
Cesta do centra města po stávajícím mostě trvala lidem z příměstské části jen pár minut. Teď bude mnohem delší. „Kdo jsme chodili pěšky, tak budeme muset jezdit autobusem, protože jinak je to hrozně daleko,“ stěžuje si jedna z obyvatelek Tábora. „Dodavatel porušil ex post podmínky výběrového řízení a to musí podle mě mít právní důsledky,“ je přesvědčen Jiří Fišer.
 
Stávající most začnou dělníci rozebírat o víkendu. Nový most za 164 milionů korun by měl pro veškerou dopravu začít sloužit od května příštího roku.