Proti rušení Úrazové nemocnice v Brně protestovalo 2000 lidí

Brno - Na Moravském náměstí v Brně dnes protestovalo téměř 2.000 lidí. Vadí jim plánované zrušení Úrazové nemocnice, které požaduje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Rušení nemocnice podle něj chystali už předcházející ministři sociálně-demokratických vlád Milada Emmerová a David Rath. Na setkání promlouvali opoziční sociální demokraté a odboráři. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky Julínek škodí zdraví.

„Julínek škodí zdraví a je prvním ministrem od listopadu 1989, o kterém si to myslí většina lidí,“ uvedl Sobotka. Jedna z odborářek navíc označila reformu zdravotnictví za škrtformu a rušení Úrazové nemocnice za zdravotnickou loupež. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt výroky popřel. Sociální demokraté podle něj změny v nemocnici zpolitizovali.

Důvodem ke změnám v Brně je podle ministerstva především to, že Úrazová nemocnice a její hlavní část, takzvané traumacentrum, se ve staré budově v centru Brna nemohla rozvíjet. Chybí zde návaznosti na některé obory, jako je například neurochirurgie. Rekonstrukce sídla nemocnice by navíc byla velmi nákladná. „Stát musí investovat tam, kde je to finančně efektivní,“ dodal Cikrt. Ve fakultní nemocnici v brněnských Bohunicích budou mít podle něj traumatologové lepší podmínky.

Proti rušení Úrazové nemocnice se už dříve postavili brněnští politici. Městští radní nabídli, že město nemocnici převezme. Sociální demokraté tento krok navrhují v zákoně, jehož projednání se chystá po volbě prezidenta. Bez ohledu na hlasování o zákoně i na dnešní demonstraci bude podle Cikrta traumacentrum z Úrazové nemocnice do Bohunic stejně přesunuto. S Julínkovými kroky nesouhlasí kromě některých politiku i část brněnské veřejnosti. Petici proti rušení nemocnice zatím podepsalo přes 40.000 lidí.