Jihočeští starostové zvítězili v boji se společností Telefónica O2

Jihočeští starostové zvítězili v boji o poplatky s nadnárodní společností Telefónica O2. Zahájili její bojkot na protest proti nově zavedeným poplatkům. Ty chtěla společnost po lidech, kteří hodlali například stavět. Telefónica od března sporné poplatky v celé České republice úplně ruší.

Šest set, respektive tři sta korun za sdělení, zda na pozemku, kde chce vlastník třeba stavět, jsou, nebo nejsou telekomunikační sítě. A to i tam, kde žádné evidentně být nemohou. To pobouřilo jihočeské starosty natolik, že se rozhodli nadnárodní firmu bojkotovat. Během měsíce zvítězili. Místostarostka Třeboně Anna Kalounová ujišťuje, že byli připraveni se nedat. Že to však skončí tak rychle, to nepředpokládali. Zástupci telekomunikační společnosti argumentovali hlavně tím, že poplatek kryje pouze náklady, které s vyřízením žádosti souvisí. Od prvního března už ale lidé zaplatí jen za poštovné. Mluvčí Telfónica O2 Czech Republic Martin Žabka se dušuje, že rozhodně nešlo o ustoupení tlaku Svazu měst a obcí. Vstřícný krok pro všechny žadatele společnosti umožnilo výrazné snížení nákladů.

Svaz měst a obcí jihočeského kraje se proti poplatkům rozhodl bojovat neobvykle razantním způsobem. Vyzval členy, aby například nepodepsali připravené smlouvy o pronájmech pozemků a budov pro vysílače. Starostové uposlechli a vyhráli. Podobně teď chtějí postupovat i v dalších případech. Starosta Strakonic a předseda Svazu měst a obcí Jihočeského kraje Pavel Vondrys konstatuje, že velkou roli sehrála jednota zastupitelů zúčastněných měst a obcí. Přihlásili se k výzvě a vzali ji za své. Zastupitel Zdeněk Mráz z Třeboně potvrzuje, že v jednotě je síla.

Sporný poplatek nezaplatí až ti lidé, firmy a instituce, kteří o vyjádření požádají po prvním březnu. Telefónica O2 své projekty rozjíždí znovu, ale výzva Svazu měst a obcí jihočeského kraje k nespolupráci s touto firmou platí až do tohoto dne.