Obnova zámku ve Štiříně ukončena

Praha - Na zámku ve Štiříně otevřeli po rekonstrukci historicky první budovu, která má sloužit během předsednictví Česka v Evropské unii v roce 2009. Za dva roky tak české představitele vlády vystřídají evropští diplomaté.

Před sto lety konírna a čeledník, pak ruina, která hrozila zřícením a teď dům s názvem Žokej. Ve dvou sálech se tu budou konat konference pro 350 lidí. Dům nabízí i 13 dvoulůžkových pokojů. Ředitel zámku Václav Hrubý potvrzuje, že dům Žokej byl zrekonstruován i pro potřeby vrcholného zasedání států EU v roce 2009. „Budou to zejména vysocí představitelé EU, myslím, že tak do úrovně náměstků. Toto se bude ještě upřesňovat,“ objasňuje chystané využití prostor Tomáš Kryl z ministerstva zahraničních věcí.

Rekonstrukce domu Žokej stála 80 milionů korun. Peníze poskytlo ministerstvo zahraničí. Podle ředitele zámku Štiřín je ale už teď jejich návratnost zaručená. „Do září příštího roku je dům vyprodán za 32 milionů, takže výnosy budou 32 milionů korun,“ uvádí konkrétní čísla ředitel Hrubý.

Evropským diplomatům nebude sloužit jen dům Žokej, ale i celý areál zámku Štiřín. Dokonce i nové golfové hřiště. Dům Žokej byl posledním objektem, který v areálu štiřínského zámku čekal na rekonstrukci. Po třiceti letech tak skončila jeho památková obnova. Může se o tom přesvědčit kdokoliv. Přestože zámek využívá především ministerstvo zahraničí, je otevřený i veřejnosti. Nové prostory projdou zkouškou už koncem října. Na zámku Štiřín se bude konat zasedání Visegrádské čtyřky.