Na zamrzlém Lipně řidiči riskují

Horní Planá - Starostové a policisté v jižních Čechách řeší, co s neukázněnými řidiči, kteří vjíždí na zamrzlé Lipno. České zákony tento problém totiž téměř neřeší. Naposledy hasiči vytahovali auto, které se tady propadlo pod led v pondělí.

Prosinec 1996 - pod led se na Lipně propadl traktor. Přelom roku 2005 a 2007 - hasiči vytahovali z díry v ledu terénní auto. Únor 2008 - stejná situace. Už po několika dnech od všech těchto nehod ale po Lipně znovu vedou neoficiální silnice. Podnikatel z Horní Plané Milan Mikeš situaci odůvodnil tím, že řidiči nemají jinou možnost.

Z houstnoucího provozu na Lipně mají obavy hlavně záchranáři a ekologové. Kromě jiného jde o významný zdroj pitné vody. Problém je ale v tom, že například policisté nemají jak takové řidiče trestat. „Vodní plocha není podle silničního zákona komunikací, proto řidiče nemůžeme potrestat,“ sdělila Michaela Pavlíčková, mluvčí Policie ČR v Českém Krumlově.

Řešením by podle policistů bylo třeba umístění značek zákaz vjezdu na nejčastěji využívaných místech. Jejich porušení už je totiž jednoznačný přestupek. Jenže podle všech oslovených starostů by pomohlo spíš rozšíření nevyhovující pravobřežní silnice. Tvrdí, že zákazy nic neřeší a zvlášť v létě by značky působily absurdně.

„Nebudu vydávat žádné restriktivní opatření, žádné nové vyhlášky, žádné závory, žádné značky. Uděláme nějakou osvětu,“ vyjádřil se starosta Frymburka Oto Řezáč. Závory a desítky značek se zákazem vjezdu lidé na březích Lipna v budoucnu nejspíš nenajdou. Místní starostové se chtějí spolehnout na medializaci odstrašujících případů a hlavně zdravý rozum.