Pardubická Dubina je zatím bez bezpečnostního systému Domino

Pardubice - Některé pardubické městské obvody stále marně čekají na spuštění systému varování obyvatelstva, nazvaný Domino. Patří mezi ně i jedno z největších sídlišť ve městě, Dubina. Zde žije přes 17 tisíc lidí.

„Jako nedostatek jsem to vnímal od začátku, jelikož náš obvod je například od Semtína, kde by mohla nastat nějaká havárie, dosti vzdálen,“ tvrdí Vítězslav Štěpánek (ODS), starosta městského obvodu Pardubice Dubina. Přitom v Pardubicích sídlí dvě chemičky a společnost Explosia, která se zabývá výrobou a demontáží výbušnin. Sami hasiči uznávají, že včasné varování všech obyvatel Pardubic bude v případě havárie mimořádně důležité.

Ředitel odboru ochrany obyvatelstva Hasičské záchranné služby Pardubického kraje Josef Nentvich uvedl, že čas hraje zásadní roli jak pro chování obyvatelstva, tak pro zasahující jednotky. Magistrát Pardubic ale musel v minulých letech udělat v rozpočtu několik škrtů. Na varovný systém Domino, o který městská část Dubina tolik stojí, tak nemá zatím dostatek peněz.

„Že se to nepřijalo v loňském roce, byl jen důsledek přijatých jakýchsi ekonomických balíčků,“ dodal Michal Zítko, vedoucí odboru kanceláře magistrátu Pardubic. O tom, zda městská část Dubina nakonec získá finance na vybudování varovného systému Domino, by mělo zastupitelstvo Pardubic rozhodnout v polovině března.