Ptáci urychlují práci na Novořecké hrázi

Třeboňsko - Povodí Vltavy musí postupně končit s opravami známé Novořecké hráze na Třeboňsku. Důvodem tentokrát nejsou hrozící záplavy, ale naopak - neobvykle suchá a teplá zima. Celá oblast je totiž přísně chráněná a ochranáři už potvrdili, že tady letos neumožní žádné práce po 31. březnu.

Noc ze soboty na neděli - podle meteorologů zatím nejchladnější v letošním roce. Přesto ale teploty na Třeboňsku vystoupily přes den nad nulu. Pro dělníky na Novořecké hrázi další důvod k tomu, aby co nejvíc zrychlili práci. Karel Mach z Povodí Vltavy potvrdil, že celá akce by měla skončit do března letošního roku.

To je také nejzazší termín stanovený ochranáři. Letošní zima je totiž podle dlouhodobých pozorování šestá nejteplejší za posledních 120 let. A přestože je teprve únor, zvířata se podle zoologů začínají chovat jako na jaře. U opravované hráze přitom hnízdí mimořádně přísně chráněné druhy ptáků. Josef Hlásek z Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko dodal, že tam sídlí už i orel mořský.

Obrovské množství vody se Novou řekou valilo v roce 2002 i při menších povodních v roce 2006. Zpevnění asi 5,5 kilometrů dlouhé hráze považují především místní politici za svou absolutní prioritu, jak potvrdila místostarostka Třeboně Anna Kahounová (ODS). Neobvyklá zima, kvůli které museli zrychlit, ale zároveň stavbařům nahrává. Díky mimořádně suchému a teplému počasí totiž podle meteorologů letos typické jarní povodně příliš nehrozí.