Nová vládní agentura bude v Předlicích pomáhat sociálně slabým

Ústí nad Labem - Nová vládní agentura na odstraňování sociálního vyloučení by měla pomoct čtvrti Předlice v Ústí nad Labem. Podle odhadů města tady žije na 1500 sociálně slabých, řada z nich v katastrofálních hygienických podmínkách. Na denním pořádku je tady prodej drog nebo lichva.

Nepořádek, krádeže, drogy a naposledy přemnožení švábi. Takový je každodenní obrázek čtvrti Předlice. Podle odhadů neziskových organizací zde žije asi 1500 sociálně slabých, hlavně Romů. Předlice nejvíc trápí vysoká nezaměstnanost a nízká vzdělanost místních lidí. Právě proto by tady měla fungovat vládní agentura pro odstraňování sociálních vyloučení.

Podle primátora města Jana Kubaty je Ústí nad Labem připraveno účastnit se připravovaných projektů. Ministryně Džamila Stehlíková konstatuje: „Vlastně tu vyrůstá generace dětí, které neviděly své rodiče pracovat a připadá jim přirozené, že se v budoucnu nebudou živit prací.“ Jan Černý z organizace Člověk v tísni doplňuje: „Život jakoby na okraji společnosti ty děti vnímají jako běžnou část života.“

Většina domů v Předlicích patří soukromníkům. Město vůči nim teď přitvrdilo, domy kontrolují úředníci z odboru životního prostředí, stavebního i sociálního odboru. Jan Kubata vysvětluje: „Kontrolujeme úklid zamořených objektů.“ Vládní agentura by měla začít fungovat od příštího roku. Spolupracovat bude s místními samosprávami i neziskovými organizacemi. „Projekt musí celkově schválit vláda. Ale termín, kdy by se měly rozeběhnout práce, je 1. ledna 2008,“ dodává Džamila Stehlíková.

Vládní agentura bude v první vlně fungovat na pěti místech v Ústeckém kraji. Kromě Předlic by to mělo být třeba i sídliště Janov v Litvínově.