Na Olomoucku pomáhají děti při dopravních kontrolách

Olomouc - Jezdíme s úsměvem – to si mohli říct řidiči, které v úterý 11.9. kontrolovali dopravní policisté spolu s dětmi ze základní školy v Lutíně. Policie tak chce řidiče upozornit na nejmenší chodce a dětem připomenout, jak se mají na silnicích chovat. Od začátku roku totiž došlo na Olomoucku k více než dvěma tisícům dopravních nehod, při kterých bylo zraněno patnáct chodců.

Zkontrolovat doklady a další povinné vybavení vozidla pomáhaly dopravním policistům děti ze základní školy v Lutíně. Policisté tím chtějí dětem ukázat, jak pracují a upozornit je na nebezpečí na silnici. „Pokud děti vtáhneme do problematiky, můžeme pak působit i na rodiče. Děti je mohou upozornit, že jedou rychle,“ zdůrazňuje mluvčí Policie ČR Olomouc Marta Vlachová. Učitelka ZŠ Lutín Hana Pytlíčková doplňuje: „Ty zážitky, které děti při zastavování mají, si budou pamatovat a věřím, že třeba doma zkontrolují rodičům povinnou výbavu.“

Pokud měli kontrolovaní řidiči vše v pořádku, děti jim poděkovaly a darovaly obrázek. Podle kontrolovaných řidičů jsou děti informované, vědí, jak vypadá kontrola a akce pro ně jistě má výchovný efekt. Olomoučtí policisté provádějí za pomocí dětí podobné kontroly asi desetkrát ročně.