Nové cyklostezky pro obyvatele Kopřivnice

Kopřivnice - Kopřivnice bude mít několik desítek kilometrů nových cyklostezek. Obyvatelé jejich nedostatek dlouhodobě kritizovali.

Vestibul Městského úřadu v Kopřivnici nabízí nevšední výstavu. Právě tady se totiž lidé mohou seznámit s návrhem nových cyklostezek a cyklotras ve městě a jeho okolí. Několikadenní výstava jim navíc umožňuje se k plánu radnice dopředu vyjádřit svými připomínkami nebo náměty. „Dívám se na ty návrhy a některé trasy se mi zatím nezdají,“ říká jeden z obyvatel Kopřivnice. „Líbil by se mi například okruh pro nenáročné, pro maminky s dětmi a podobně. Trasa  by měla vést okolo vody s nějakými zastávkami a posezením,“ líčí svoji představu druhý.   
 
Obyvatelé mohou zatím v Kopřivnici využívat pouze pět kilometrů nesouvislých cyklostezek. To chce město změnit. Podle navrhovaného plánu cyklisté získají více než 70 kilometrů nových cyklostezek a cyklotras. „V současné době je v Kopřivnici dobře značených cyklostezek hodně málo a jsou velice nekvalitní,“ přiznává projektový koordinátor Richard Petr. „Nově by měly být cyklostezky a cyklotrasy ucelené a bezpečné. Celkové náklady, což je zatím hrubý odhad, jsou 150 až 300 milionů korun,“ uvádí tisková mluvčí Městského úřadu v Kopřivnici Eva Vystrčilová.     
 
Zástupci městského úřadu předpokládají, že výstavba nových cyklostezek začne v příštím roce. „Vybudováním těchto cyklostezek pro cyklisty by vlastně ubylo kolizních situací na frekventovaných komunikacích,“ je přesvědčen Jan Miller z Městské policie v Kopřivnici.  
 
Veřejné projednávání plánované výstavby cyklostezek se uskuteční 26. února.