V Ústí nad Labem proběhl hon na černé pasažéry

Ústí nad Labem - Na 1500 černých pasažérů za pouhé 4 dny nachytali revizoři v Ústí nad Labem. Při masivní akci nazvané Dostavník se zaměřili hlavně na problematické linky, které jezdí do míst, kde žije nejvíc sociálně slabých. Díky kontrolám také v centru města ubylo krádeží. Úspěšnou akci spustil dopravní podnik společně s městskou policií, brzy bude následovat pokračování.

„Když si promítneme, kolik lidí neplatí a jak to jsou obrovské ztráty, tak ta situace je neúnosná,“ zdůvodňuje zátah zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný. Primátor Ústí Jan Kubata (ODS) doplnil, že akce je systémová a analyticky připravená. První výsledky díky tomu překvapily i radnici - na jediné lince revizoři během čtyř dnů odhalili 1500 černých pasažérů. Pokutu jich zaplatilo jen padesát.

„Nikdo nepočítal s tím, že v jednom autobuse není jeden nebo dva neplatiči, ale třeba čtyřicet,“ vyjádřil se Novotný. Primátor Kubata dodal, že akce Dostavník bude pokračovat minimálně ještě jeden měsíc. Přinesla i další věc, kterou nikdo nečekal. V centru města se v posledních dnech snížil počet drobných krádeží a dalších přestupků. Jejich počet klesl téměř o dvě třetiny.

„Lidé, kteří dělají problémy, nemohou migrovat zdarma,“ poznamenal Jan Novotný. Ústecká radnice chce nyní iniciovat změnu zákona, která by umožnila lépe vymáhat pokuty. Třeba tím, že by je bylo možné strhávat ze sociálních dávek nebo černým pasažérům přímo v autobusech zabavovat cenné věci.