Hradecká vila Anička je chráněnou památkou, bourat by se neměla

Hradec Králové - Ministr kultury Václav Jehlička v odvolacím řízení potvrdil původní rozhodnutí ministerstva prohlásit secesní vilu Anička v centru Hradce Králové za chráněnou památku. Investor ji chtěl zbourat a postavit na jejím místě moderní komplex. Secesní vilu z roku 1911 ve vilové zástavbě v centru města tak teď chrání zákon. Podpisem ministra kultury se stala nedotknutelnou.

„Zásadně se stavíme proti tomu, aby se vila zbourala. Pokládáme ji za významnou památku Hradce Králové,“ nechal se slyšet ministr kultury Václav Jehlička. Protestní petici za záchranu vily podepsalo téměř 12 tisíc lidí.

Podle Jiřího Němečka, iniciátora petice ze Společnosti ochránců památek, je to pro místní srdeční záležitost. Ministerstvo kultury prohlásilo loni vilu Anička chráněnou památkou na základě výzvy dobrovolných ochránců památek.

Vlastník, pojišťovna Generali, se proti rozhodnutí odvolal k ministrovi. Stále trvá na svém původním projektu. Chce vilu zbourat a nahradit ji moderní administrativní budovou. S projektem souhlasilo i hradecké městské zastupitelstvo. Mluvčí Generali Mario Böhme se dříve vyjádřil, že investor zvažuje žalobu u soudu. Důvody, které ministerstvo vedou k ochraně vily, nepovažuje za dostatečné.