Stavba Vysočanské radiály se protáhne

Praha - Stavba vnitřní části Vysočanské radiály se protáhne. Praha má priority v jiných částech města - například v Radotíně. Rozhodování o dostavbě radiály od Kbelské směrem k Balabence zatím odložila na neurčito, dostavba začne zřejmě až v roce 2010.

Boj s nápory aut v hlavním městě pokračuje, dopravě měla pomoct i Vysočanská radiála. Tu ale Praha jen tak nedostaví, rozhodování o ní totiž magistrát odložil na neurčito. Dostavba vnitřní části proto začne zřejmě až v roce 2010. Starosta Prahy 9 Jan Jarolím vysvětluje, že ta část magistrály, která se dnes staví, vychází z Kbelské a jde okolo Horních Počernic směrem k silničnímu okruhu. Od Balabenky směrem ke Kbelské však zatím rozhodnuto není. Silnice je sice už rozestavěná, ve hře jsou ale stále dva návrhy: vést silnici tunely pod zemí nebo ji postavit nad osídlenými oblastmi. Starosta Jarolím si myslí, že až dosud v územním plánu byla trasa navržena poněkud megalomansky.

Tvář Prahy 9 i Letňan se zatím změní jinak. Finišuje stavba vnějších částí tří nových stanic metra C. Do Letňan povede přes dvě nové zastávky: Střížkov a Prosek, první cestující se metrem do Letňan svezou už 9. května. Lidi z okolí Prahy tady bude čekat 700 parkovacích míst, místní starostové i přesto čekají nápor aut. Starosta Letňan Ivan Kabický podotýká, že městská část vyjednala na tento rok část pozemku, který souvisí s pražským výstavním areálem. Pokud nebudou volné kapacity, lze využít i tuto plochu. A Jan Jarolím doplňuje, že připravují některá dopravní opatření, aby zabránili nadměrnému zneužívání mimopražskými obyvateli. Mimo jiné je v plánu výstavba rondelových garáží.

O další změně se zřejmě začne jednat už v červnu. Pokud se Praha dostane do užšího výběru kandidátských měst na olympiádu v roce 2016, mohla by hned za letňanským metrem vyrůst olympijská závodiště.