Finanční kompenzace od státu za likvidaci ovcí má zpoždění

Habartice (Frýdlantsko) - Chovatelé ovcí, jejichž stádo muselo být koncem ledna zlikvidováno kvůli klusavce, mají problémy s náhradou škody od státu ve výši 181 tisíc korun. Státní veterinární správa, která likvidaci 81 kusů nařídila, neposlala chovatelům, rodině Stříbrných, jednu z faktur. Převedení financí od ministerstva zemědělství se proto zdrží.

Rodina Stříbrných by podle zákona náklady na likvidaci nemocného chovu musela uhradit. Nyní se dožaduje náhrady po ministerstvu zemědělství, vyřízení jejich žádosti ale komplikuje zpožděná faktura od Státní veterinární správy. Její mluvčí Josef Duben vysvětluje, že problém vznikl na jatkách, které mají správě zaslat potřebné dokumenty.

Podle ministerstva chovatelé ale o peníze určitě nepřijdou. Důležité je, aby Stříbrných podali včas žádost, ministerstvo na doručení faktury počká, neboť ví, že ji chovatelé nemohou doložit z objektivních příčin.

Chovatelům především vadí, že kvůli zdržení finanční náhrady musí odložit také nákup nových ovcí. Systém, ve kterém chovatel musí zaplatit státním institucím za likvidaci a následně žádat stát o kompenzaci, považují za špatný. Ministerstvo zemědělství by podle nich mělo platit přímo veterinární správě, čímž by se podobným komplikacím zamezilo.

Klusavku v habartickém chovu prokázaly testy na konci ledna 2008. Chronické infekční onemocnění postihuje nervový systém. Spadá do stejné skupiny nákaz jako takzvaná nemoc šílených krav, postihuje ale ovce a kozy. Na člověka není přenosná. Naposledy se klusavka v Česku vyskytla v roce 2002 na farmě na Orlickoústecku. Veterináři tehdy nařídili vybít celé stádo.