Splouvání horního toku Vltavy patrně končí

Šumava - Masové vodáctví na horní Vltavě patrně končí. Studie, která měla posoudit vliv masové turistiky na okolní přírodu, totiž doporučila nečekaně tvrdá omezení. Kromě zvýšení minimální hladiny navrhuje například omezení počtu lodí a jízdy pouze v odpoledních hodinách a s průvodcem. Místní podnikatelé už oznámili, že pokud tento režim začne platit, zažalují stát.

Správa Šumavského parku poprvé v historii zastavila splouvání Vltavy na jejím cenném a atraktivním úseku mezi Lenorou a Novou Pecí, kde řeka protéká prvními zónami parku, poprvé v roce 2004. Vypukl ostrý spor, který začala řešit i Evropská komise. Rozhodnutí měl přinést odborný posudek, a ten nyní navrhuje ještě výrazné zpřísnění podmínek. 
 
„Do takto evropsky cenného toku masová turistika nepatří,“ uvedl striktně v Dobrém ránu mluvčí Správy Národního parku Šumava Radovan Holub. Hlavním důvodem je vzácná fauna a flóra, která se v oblasti nachází. Mezi unikáty patří například vranka nebo mihule potoční.
 
Správa parku výrazně zpřísněné podmínky do nového návštěvního řádu zanese s velmi velkou pravděpodobností. Už proto, že na Evropskou komisi se kvůli celému problému obrátila hned tři nevládní sdružení. Argumentují tím, že nezpřísněním podmínek by Česká republika porušila řadu evropských zásad a pravidel.
 
Jenže tímto zhruba 30kilometrovým úsekem každoročně propluje asi deset tisíc lodí. Na vodácích jsou závislé půjčovny, kempy i restaurace. „Ve skutečnosti to znamená likvidaci jakéhokoli podnikání. Jestli k tomu dojde, budeme požadovat od státu finanční náhrady,“ varuje majitel půjčovny lodí Ladislav Bláha.
 
Starostové a podnikatelé mají na vyjednávání ještě více jak dva měsíce. Nový řád, který začne splouvání řeky regulovat, začne platit od 1. května.