Lesní tendry byly uzavřeny

Hradec Králové - Střednědobé zakázky na práce ve státních lesích jsou téměř rozebrané. Lesy České republiky už uzavřely většinu smluv s vítězi tendrů. Jde o zakázky v hodnotě jedenácti miliard korun. Téměř všechna výběrová řízení loni napadli neúspěšní uchazeči. A situace se pro podnik zdála neřešitelná.

Klid v revíru u Lomnice nad Popelkou ruší harvestor. Podnikatel David Šidák tam těží dřevo už podle nové smlouvy se státním podnikem. Získal ji nedávno a s problémy. Také jeho vítězství v loňském tendru totiž napadlo hned několik nespokojených konkurentů. „Firmy si stěžovaly na zadání ze strany Lesů ČR. Dopadlo to tak, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tendry pozastavil,“ říká podnikatel David Šidák.  

Antimonopolní úřad pak řešením stovek stížností státním Lesům ČR postupně uvolňoval jednu územní jednotku za druhou, i tu lomnickou. Uchazeči totiž loni státní podnik a úřad zasypali 800 námitkami a 500 návrhy na přezkoumání všech 257 soutěží. „Je uzavřeno 232 smluv, máme smluvně pokryto 98 % celého území ČR,“ rekapituluje současný stav výrobně technický ředitel Lesů ČR Jiří Černík.   
 
Vedení státních Lesů ČR se zatím daří rozptýlit noční můru posledních čtyř ředitelů. Tou byly vždy tendry na lesnické práce a okamžitá vlna protestů neúspěšných uchazečů. „V minulosti byly silnější konkurenční boje. Nyní jsou tendry uzavřeny, takže je to vyřešeno. Najednou je klid, firmy si nestěžují. Je to tím, že se uklidnilo konkurenční prostředí,“ vidí příčinu pozitivního obratu David Šidák. „Nové vedení Lesů ČR začalo intenzivně jednat s profesními svazy a to je jeden z důvodů, proč se situace v lesním hospodářství uklidňuje,“ přidává svůj názor mluvčí Lesů ČR Radek Drahný.
 
Kvůli šetření antimonopolního úřadu jsou zatím zablokované 4 územní jednotky. Na dalších pěti se musí výběrové řízení kvůli chybám v minulosti opakovat. Podnik už soutěž vyhlásil.