Obyvatelé Českých Budějovic protestují proti rozvoji letiště

České Budějovice - Proti rozvoji českobudějovického letiště protestují místní. Kraj i město už řeší dvě petice. Jedné skupině lidí se nelíbí samotné oživení letiště, druhé zase protihlukové zóny. V nich se totiž nemůže stavět. Projekt přitom podporuje většina oslovených starostů.

Za návrat do doby, kdy nad Českými Budějovicemi a okolím létaly vojenské stíhačky, označuje jedna skupina nespokojených obyvatel rychlý rozvoj společného projektu kraje a krajského města. Strach mají hlavně z hluku, podle jejich slov je už teď ruší občasné přelety těžších letadel. Organizátor petice Petr Schmidt ujišťuje, že když letadlo letí 100 metrů nad chalupou, je hluk natolik intenzivní, až drnčejí okna. I druhá stížnost souvisí s hlukem. Skupině lidí z českobudějovické části Rožnov se nelíbí potvrzení ochranné zóny. Ta totiž zasahuje na pozemky, které někteří z nich koupili s tím, že by mělo jít o stavební parcely. Ředitel Letiště České Budějovice Ladislav Ondřich v zásadě aktivity lidí chápe, nicméně ochranné pásmo letiště je zde vyhlášeno již od roku 1995. Vedení letiště argumentuje i tím, že ochranná hluková zóna má být výrazně menší, než při vojenském provozu. Výjimky ale už možné nebudou a organizátor petice Petr Schmidt má obavy, že je to vlastně pojistka pro další nárůst provozu a hluku. Ředitel letiště Oldřich srovnává: „Když si někdo postaví barák v záplavové oblasti, těžko se pak může divit, že jsou tam záplavy. Je to něco podobného.“

Starostové okolních obcí projekt i přes petice spíše opatrně podporují. Vše je podle nich lepší, než chátrání rozsáhlého areálu. Starostka Lipí Vlasta Kamlachová nemá s provozem problémy. Zažila totiž, když letiště bylo ve správě armády.

Letiště licenci pro mezinárodní provoz již má a stavba hlavního terminálu zde má začít letos. Podle představitelů letiště by v Českých Budějovicích měla velká nákladní i dopravní letadla začít vzlétat i přistávat pravděpodobně v roce 2010.