Ústecká radnice zakázala pití alkoholu na veřejnosti

Ústí nad labem - Radnice v Ústí nad Labem přitvrdila v boji proti opilcům. Vydala novou vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na víc než dvaceti místech ve městě, hlavně v okolí škol. Město už podobnou vyhlášku mělo před třemi lety, zrušil ji ale Ústavní soud.

Agresivní opilci, kteří posedávají na lavičkách a obtěžují okolí. Každodenní obrázek mnoha míst ve městě by měl být podle radnice brzy minulostí. Město totiž vydalo novou vyhlášku, kterou pití alkoholu na veřejnosti zakazuje. „Je to především proto, aby děti, které chodí v okolí těchto prodejen do mateřských školek, do základních škol, se nepotkávaly s opilými, agresivními a hulvátskými lidmi,“ vysvětlil důvody rozhodnutí radnice primátor Ústí nad Labem Jan Kubata.

Město už podobnou vyhlášku mělo, před třemi roky ji ale zrušil Ústavní soud. Radnice ji proto přepracovala. Ta současná nezakazuje popíjení plošně, ale na konkrétních místech, hlavně v okolí škol a nákupních středisek. Místní opilci ale tvrdí, že popíjejí většinou na místech, kde nikdo nechodí.

Podle strážníků už nová vyhláška nese ovoce, opilců v ulicích ubylo. Lidem, kteří nebudou vyhlášku respektovat, hrozí na místě pokuta až tisíc korun, v přestupkovém řízení trojnásobek. A radnice varuje - sankcím neuniknou ani sociálně slabí, kteří si myslí, že z nich pokuty nikdo nevymůže.