Ústí n/L musí změnit vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na veřejnosti

Ústí nad Labem - V Ústí nad labem platí vyhláška, která zakazuje popíjení alkoholu na více než dvaceti veřejných místech. Pití alkoholu se tak může prodražit až na tři tisíce korun za lahev. Ministerstvo vnitra ale s vyhláškou nesouhlasí. Město prý časově neomezeným zákazem překročilo své pravomoci, a proto vyhlášku musí změnit. Radnice s tímto názorem nesouhlasí. Spor tak zřejmě skončí u Ústavního soudu. Ten přitom již před třemi roky podobnou vyhlášku zrušil.

Radnice už poslala ministerstvu dokumenty, ve kterých vysvětluje, že zákon neporušuje. To ale dál trvá na svém. Podle mluvčího Petra Vorlíčka může město či obec omezit používání alkoholu na veřejnosti pouze v době konání kulturní nebo sportovní akce. „Probíhají konzultace, probíhá tam metodická pomoc, takže zatím se o té věci diskutuje,“ shrnuje stav věcí mluvčí ministerstva. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata předpokládá, že o tom, jak bude město postupovat dál, rozhodne zastupitelstvo.

Vyhláška platí ve městě teprve dva týdny, ale podle strážníků už nese ovoce. Opilců v ulicích viditelně ubylo. Za její porušení totiž hrozí vysoké pokuty, na místě tisíc korun, v přestupkovém řízení až trojnásobek. „Vyhláška zabrala prakticky okamžitě, v současné době nenajdeme ve vymezeném prostoru opilce, který by konzumoval alkohol,“ shrnuje zkušenosti s vyhláškou zástupce ředitele městské policie Jan Novotný.

Projednávání vyhlášky u Ústavního soudu by mohlo trvat několik měsíců až let. Vedení radnice proto říká, nejlepší by bylo, kdyby zákaz pití alkoholu na veřejnosti vyřešil zákonem parlament.