Záchranáři kritizují dlouhou evakuaci Palladia

Praha - Délka evakuace pražského nákupního centra Palladium, ve kterém ve středu večer hořelo, si vysloužila kritiku. Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz ji označil na jednání bezpečnostního výboru hlavního města Prahy za katastrofální. Hasiči toto nařčení odmítají. Podle náměstka ředitele pražských hasičů Jaromíra Peška byla jedním z důvodů dlouhého vyklízení Palladia neochota lidí opustit obchody.

Ve středu v podvečer zažilo největší nákupní středisko v centru Prahy první ostrou evakuaci. Přes dva tisíce lidí musely kvůli požáru elektroinstalace v podzemních garážích centrum opustit. Celý zásah trval téměř tři čtvrtě hodiny, což se stalo terčem kritiky. 

„Čtyřicet minut na evakuaci je katastrofa. Když je Sazka Arena, kde je patnáct až sedmnáct tisíc lidí, vyprázdněna za dvanáct minut, tak mě to přijde moc dlouhé,“ řekl pro Českou televizi Zdeněk Schwarz. „Jestliže se srovnávají objekty, které jsou svým charakterem odlišné, tak je problematické počítat s nějakou minutou navíc,“ oponuje mluvčí pražských hasičů Vít Pernica.
 
Hasiči jakékoli pochybení odmítají. Evakuační čas se podle nich na 40 minut protáhl kvůli lidem, kteří nechtěli z centra odejít. Hořelo totiž v podzemních garážích a kouř se do vyšších pater nerozšířil. „Kdyby byl v nákupním provozu cítit kouř, tak by pravděpodobně i ti nezodpovědní jedinci uposlechli výzvy evakuačního rozhlasu,“ doplnil Pernica. 
  
Palladium denně navštíví až třicet tisíc lidí. Stejně jako v ostatních nákupních centrech mu zákon nenařizuje evakuaci tisíců návštěvníků zkoušet. „Středeční evakuace potvrdila, že všechny systémy fungovaly a velmi se osvědčily,“ řekla mluvčí Palladia Veronika Kozová. Podle ní bylo devadesát procent návštěvníků venku do deseti minut od vyhlášení poplachu.
 
Příčina požáru v Palladiu se stále vyšetřuje. Kvůli odstraňování škod zůstane centrum přes víkend zavřené. Předseda bezpečnostního výboru Pavel Žďárský požádal hasiče o předložení podrobné zprávy o zásahu.