V Písku jsou plné mateřské školy i jesle

Tábor, Písek - Zatímco v Táboře hlásí předškolní zařízení podstav, v Písku jsou mateřské školy i místní jesle plné. Město dokonce zvažuje, že od příštího školního roku otevře další zařízení pro předškoláky. Odborníci se ale shodují v tom, že současný babyboom nemusí mít dlouhého trvání. Písek by tak brzy mohl řešit opačný problém.

Tábor původně provozoval čtrnáct mateřských škol. Dnes jich má dvanáct a kapacita zcela stačí. Místostarostka Tábora Zuzana Pečmanová si dokonce myslí, město má ještě nejméně sto míst rezervu. Městu Písek se naopak optimalizace mateřských škol vyhnula. Všech třináct zařízení nyní hlásí na rozdíl od Tábora plný stav. Navštěvuje je téměř tisíc dětí. Podle místostarostky města Hany Rambousková magistrát počítá s tím, že i příští rok by měl být tento trend udržen. Ředitelka 3. MŠ Písek Ivana Janoušková to potvrzuje. Myslí si, že podle prognózy, která vychází z loňského i letošního zápisu, pokryjí všechny žadatele.

Zájem je i o místní jesle. Písek je jedním ze dvou měst na jihu Čech, kde toto zařízení ještě funguje. Ředitelka jeslí v Písku Bohumila Papáčková poukazuje, že k trvalému pobytu je přihlášeno deset dětí a pětidenních dětí, jak jim říkají, je přihlášeno čtyřicet. Místostarostka Rambousková dodává, že maminkám, které chtějí pracovat, by tak chtěli vycházet vstříc. Zvyšující se počet dětí nutí píseckou radnici otevřít další v pořadí čtrnáctou mateřskou školu. Už teď ale zaznívají hlasy proti. I Písek by totiž zanedlouho mohl řešit problém, kterou z nich naopak bude muset zavřít.

Demografové se shodují v tom, že porodnost se nebude zvyšovat příliš dlouho. Už po roce 2010 se podle nich počet nově narozených dětí opět sníží.

  • Mateřská školka v Písku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/97/9631.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/32/3162.jpg
  • Mateřská školka Písek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/97/9632.jpg
  • Mateřská školka v Písku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/97/9629.jpg