Klienti ústavu v Jinošově se stěhují do armádní ubytovny v Náměšti nad Oslavou

Jinošov (Třebíčsko) - Jedna z budov Ústavu sociální péče v Jinošově na Třebíčsku, ve které se včera na dva lidi zřítil strop, musí být kompletně vyklizena. Nařídil to z preventivních důvodů statik, dům by měl být jinak v pořádku. Část klientů ústavu se proto musí na několik měsíců přestěhovat do armádní ubytovny v Náměšti nad Oslavou. Noc na dnešek museli strávit na matracích na zemi.

Ústav, který sídlí v jinošovském zámku, má dvě budovy. Z většího objektu, ve kterém došlo nejspíše kvůli dřevomorce ke zřícení stropu, se do vedlejší budovy přesune 24 klientů. Zbývajících 48 obyvatel ústavu, kteří jsou v lepším zdravotním stavu a mohou se lépe pohybovat, se však do druhé budovy nevejdou, a proto se z Jinošova stěhují do osm kilometrů vzdálené Náměště nad Oslavou. Armáda jim zde po rychlé dohodě s Krajem Vysočina poskytla vojenskou ubytovnu, která se tak pravděpodobně do června stane jejich přechodným bydlištěm. 

Jeden ze dvou zraněných klientů leží ve fakultní nemocnici v Brně s vážným poraněním hlavy. Podle informací ředitelky ústavu Aleny Brožkové jej lékaři udržují v umělém spánku a jeho stav by měl být stabilizovaný. Druhý muž byl při včerejším pádu stropu zraněn lehce. Zdravotníci jej ošetřili na místě a je nyní v dobrém stavu. 

Do poškozené budovy smí nyní vstoupit pouze pracovníci ústavu, kteří balí osobní věci klientů. Je to náročná činnost, protože je nutné odnosit jak věci klientů, kteří se stěhují do Náměště, tak i těch, kteří se museli přesunout do sousední budovy.  Jinak na místě nic neděje a vše zůstává stejné jako ve chvíli, kdy se strop zřítil.

Případ v Jinošově znovu poukázal na dlouhodobý problém. Desítky sociálních ústavů a léčeben po celém Česku jsou umístěné v zámcích nebo historických budovách. Právě tyto objekty většinou nutně potřebují rozsáhlou rekonstrukci, a na tu chybí peníze.

Z peněz určených na běžný provoz ústavy rekonstrukci neutáhnou. Pomoct jim může jedině finanční injekce od zřizovatele, nejčastěji obce nebo kraje. Získat ji ale bývá náročné, investice tohoto typu totiž nemají žádnou návratnost.