Demonstranti protestovali v Praze proti samostatnosti Kosova

Praha - Dnes se v Praze uskutečnily další dvě demonstrace proti vyhlášení samostatnosti Kosova a na podporu Srbska. První akce, kterou svolala extremistická organizace Autonomní nacionalisté Střední Čechy, se zúčastnilo asi dvě stě lidí. Několik desítek policistů včetně policejních těžkooděnců, kteří na demonstraci dohlíželi, nemuselo zasahovat.

Demonstrace začala kolem 14:30 na Palackého náměstí. Účastníci protestu se asi po čtvrt hodině vydali na pochod přes Palackého most a Arbesovo náměstí na náměstí Kinských. Nesli srbské a české vlajky a skandovali „Kosovo je Srbsko!“.

Dopravu v trase pochodu policie uzavřela. Policisté novinářům řekli, že akce nevybočila z rámce, který pořadatelé ohlásili. Kolem 15:40 organizátoři demonstraci ukončili. Někteří z jejích účastníků se poté přesunuli zpět na Palackého náměstí, na další demonstraci odpůrců samostatnosti Kosova.

Druhá demonstrace se svým rozsahem podobala akci extrémistů. Kromě nich se jí však zúčastnili také rodiny s dětmi a starší lidé. Pořadatelé zde rozdávali podpisové archy, na kterých vyjadřují nesouhlas s případným uznáním nezávislosti Kosova Českou republikou. Příští týden je chtějí odevzdat poslanecké sněmovně.

Česká diplomacie zatím nezávislost jihosrbské provincie neuznala, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg uvedl, že se tak stane, až „uzraje čas“. Praha má podle něj zájem na dobrých vztazích se Srbskem. Nezávislost Kosova uznaly už například Spojené státy, Německo, Francie a Británie.