Strahovský klášter nabízí turistům novou službu

Praha - Nové informační zvukové tabule jsou  od listopadu  v areálu pražského strahovského kláštera. Turisti si službu velmi pochvalují.

Stačí vyťukat číslo památky, která vás zrovna zajímá, a hlas z tabule o ní odpřednáší všechny zajímavosti hned ve třech světových jazycích. Zvukové tabule teď nově pomáhají turistům i v prostorách strahovského kláštera. „Návštěvníci často nevěděli, kam mají jít na záchod, dále nevěděli, kde a jaké služby jsou tady poskytované,“ říká k novince ředitel ústřední kanceláře Královské kanonie premonstrátů na Strahově Petros Alexandridis. 
 
„Počátky fondů strahovské knihovny sahají do doby založení kláštera,“ ozývá se z informační zvukové tabule. A turisté si tuto službu nemohou vynachválit. „Dalo nám to mnohem víc historických informací, než jsme vyčetli z průvodců, pro turisty je to určitě výborná věc,“ říkají například turisté z Velké Británie.  
 
Uvnitř každého takového informačního systému je tzv. černá skříňka. Díky ní se dá například zjistit, které spoty si turisté pouštějí nejčastěji, v jakých jazycích a v kterou denní dobu. Jedna takzvaná mluvící tabule stojí asi čtvrt milionu korun. Musí být totiž odolná proti zničení i proti vlivům počasí. „Sklo je nárazuvzdorné, šest milimetrů silné a klávesnice je z ušlechtilé oceli,“ popisuje tabuli výrobce interaktivních systémů Luboš Fikrle.
 
Každou interaktivní tabuli, která chce sloužit návštěvníkům pamětihodností, musí schválit památkáři. Ti někdy mohou mít s podobou zvukových map problém. „Je nepřípustné, aby infotabule narušovaly nejen exteriéry, ale i interiéry dané historické památky,“ zdůrazňuje mluvčí Národního památkového ústavu Zdeněk Musil. „Co se týče designu toho panelu a jeho barev, vždy to musí souviset a ladit s mobiliářem toho daného objektu,“ uzavírá Luboš Fikrle.
 
Ve středočeském kraji fungují zvukové tabule na Karlštejně a na zámku v Konopišti. V březnu přibude další například u lidického památníků.