Jablonecké amatérské představení o autorovi Dona Quijota slaví úspěch

Jablonec nad Nisou - Divadlo v Jablonci slaví sto let od svého založení. Mezi doprovodnými akcemi oslav je i netradiční představení připravené neprofesionály, slavný muzikál ze španělského prostředí.

Muzikál Dalea Wassermana Muž z kraje La Mancha sice připomíná příběh Dona Quijota, ale ve skutečnosti je o jeho autorovi Miquelu de Cervantesovi - spisovateli, který si stejně jako jeho románová postava slávy a bohatství příliš neužil. Cervantes se v příběhu snaží ve vězení přesvědčit spoluvězně o své nevině. Autoři Dale Wasserman, Mitch Leigh a Joe Darion uvedli muzikál poprvé v New Yorku v roce 1965.

Do konkurzu na obsazení rolí se přihlásilo mnoho zájemců, většinou ženy. Wassermanův příběh je ale především o mužích, takže produkce nakonec přijala všechny amatérské herce a zpěváky, kteří se přihlásili.

Podle dirigenta Dalibora Tuže amatérští herci vnášejí do představení větší množství energie, než obvykle profesionální herci. Muzikál vzbudil u jabloneckých diváků velký zájem, všechna představení jsou zatím vyprodána.