Jak kontrolovat protikuřáckou vyhlášku v Třešti?

Jihlava - Nesmíte kouřit na veřejnosti, jinak vám hrozí pokuta, potrestat vás ale nemá kdo. Taková situace nastala v Třešti. Od nového roku tu mají vyhlášku proti kouření. Jenže, pokutovat může hříšníky jen policista nebo strážník. Nikoho takového tu ale nemají.

Prosinec 2007 a lidé v Třešti kouří, kde se jim zlíbí. Město proto přichází s novou vyhláškou o zákazu kouření například u škol. Žáci však příliš nadšení nejsou. „Když jedeme autobusem, tak kde si zapálíme?,“ říká jeden. „Myslím, že pro kuřáky je strašné, že se tady nebude moc kouřit!,“ přidává se druhý. „Město má dost slušné nástroje, jak ty neukázněné kuřáky sankcionovat,“ je přesvědčen ředitel SOŠ v Třešti František Pospíchal.
 
V centru Třeště, která nemá městskou policii, bude na dodržování protikuřácké vyhlášky dohlížet pověřený pracovník radnice. Neukázněným kuřákům může udělit až tisícikorunovou pokutu. Jenže město si počíná protiprávně. Pokutu totiž může vybírat jen policie a nebo strážníci. „Dělá se to tak, že pracovník města chodí a upozorňuje, že by se v tomto prostoru nemělo kouřit,“ popisuje postup radnice tajemník Městského úřadu v Třešti Stanislav Bartušek.  
 
Napomenutí od správce pořádku se nikdo nebojí. Ve městě se kouří dál. Novelu vyhlášky chystají radní na březen. Na pokutování můžou zatím ale zapomenout. „Nemělo by se kouřit ve vytipovaných lokalitách, například před školami, na autobusových a vlakových zastávkách, na vlakovém nádraží a podobně,“ upřesňuje nekuřácké zóny Stanislav Bartušek.   
 
Radní v Třešti říkají, pomoci nám může jedině novela tak zvaného protikuřáckého zákona.Ta by dávala obcím větší pravomoci v boji s kuřáky.