První balonová plavba nad Sněžkou dopadla úspěšně

Pec pod Sněžkou - David Línek z České Skalice a další tři piloti z Prahy, Přerova a Chrudimi si splnili svůj sen. Horkovzdušnými balony přeletěli nejvyšší českou horu - Sněžku. Podobný hromadný přelet Sněžky se ještě nikomu před nimi nepodařil.

Na dobré počasí čekali vzduchoplavci půldruhého roku. Podle jejich slov byla nejobtížnější meteopříprava. Až nyní jim počasí nabídlo průsečík správných hodnot oblačnosti, teploty, síly i směru větru a umožnilo historicky první balonovou plavbu nebem nad Sněžkou. 

Pokus však nečekaně narazil na bariéru, polské úřady odmítly let navzdory Schengenu povolit. Piloti totiž nebudou pasově odbaveni. „Byla by možnost taková, že bychom udělali český let s tím, že se to nepovede a přistaneme v Polsku,“ komentoval situaci pilot balonu Vladimír Lacina. 

Čtveřice balonů startuje ze Špindlerova Mlýna v 11 hodin 28 minut. Po dvaceti minutách se už vznášejí nad nejvyšší horou Čech v nadmořské výšce kolem dvou a půl kilometru, tedy téměř kilometr nad vrcholem. 

„Dnešní let byl velmi rychlý, nahoře to foukalo k 60 kilometrům za hodinu, ale Sněžku jsme trefili,“ řekl pilot balonu Tomáš Pirner.
 
Jak uvedl organizátor pokusu David Línek, celý let trval asi 1 hodinu 10 minut a kvarteto balonů přistálo v jižním Polsku i za silného větru bezpečně.