Armáda rozšíří přístup do areálu vojenského prostoru v Brdech

Brdy - Armáda ustoupila starostům a rozšíří přístup do areálu vojenského prostoru v Brdech. Brdy tak čeká po mnoha desetiletích velká změna a lidé se již na jaře budou moci procházet po velké části vojenského prostoru.

Cyklostezka, která se připravuje, povede až k Padrťským rybníkům hluboko ve vojenském újezdu. „Cyklostezka bude otevřena pouze o víkendech a o státních svátcích,“ uvedl Pavel Čížek, starosta Spáleného Poříčí.

Ministerstvu nevadí ani blízkost případného radaru, stezka by se však měla přiblížit kótě 718, kde se uvažuje o stavbě radaru, na necelý kilometr. To vzbuzuje u některých starostů pochyby o trvání slibu. Podle armády cyklostezka na dohled od případné radarové základny bezpečnostním předpisům nepřekáží. Spíš se obává nevybuchlé munice, která by mohla v prostoru být. Okolí stezky sice důkladně prohledají pyrotechnici, ale i tak se mohou najit návštěvníci, kteří se budou navzdory zákazům pohybovat mimo určený prostor. 

Armáda otevře stezku poblíž plánovaného radaru z počátku jen na zkoušku. Pokud nebudou s turistikou problémy, zakreslí ji do map. Už teď je na trase připravované cyklostezky za pěkného počasí rušno. Výletníci ale zatím stále riskují pokutu a vypovězení z prostoru.