Plzeň se připravuje na neonacisty, pochod zrušit nemůže

Plzeň - O plánovaném pochodu neonacistů středem Plzně bude dnes jednat bezpečnostní rada města. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost magistrátu, který chtěl plánovanému pochodu zamezit, a tak jeho organizátor Václav Bureš dostal možnost uspořádat shromáždění nové. Ohlásil jej na 1. března.

„Bohužel jsme přišli o poslední možnost, jak pochod zakázat, a znemožnit tak příjezd radikálů do Plzně. Verdikt správního soudu mi znemožňuje proti pochodu jakkoliv postupovat,“ shrnuje situaci plzeňský primátor Pavel Rödl. „Zjistíme, jaké poslední informace má policie, kolik předpokládá, že přijede lidí na pochod, kolik lidí naopak přijede protestovat proti pochodu, a podle toho přijmeme jednotlivá opatření,“ uvedl Rödl ve studiu Dobrého rána.

Jedinou možností, jak pochodu a demonstracím neonacistů zabránit, je nyní jeho rozpuštění na místě z důvodu porušování zákona. To se ale primátorovi příliš nelíbí - radikálové se v takovém případě rozptýlí po celém městě a bude těžké je jakkoliv monitorovat.

Původní pochod neonacistů ohlásil organizátor Václav Bureš na 19. ledna jako protestní akci za svobodu slova v reakci na listopadový zásah policie proti neonacistům v Praze. Dva dny před termínem akci primátor města Pavel Rödl zakázal. Krajský soud v Plzni ale rozhodl, že neoprávněně.