KRNAP bude řídit kontroverzní Jan Hřebačka

Praha/Krkonoše - Novým ředitelem Správy Krkonošského národního parku ve Vrchlabí bude Jan Hřebačka, který dosud v parku vedl lesní úsek. Po výběrovém řízení ho do funkce jmenoval ministr životního prostředí Martin Bursík.

Na přelomu loňského a letošního roku odmítl Jan Hřebačka nabídku generálního ředitele státních Lesů ČR a bývalého nadřízeného Jiřího Nováka stát se jedním z jeho nejbližších spolupracovníků ve vedení státního podniku. Od té chvíle bylo jasné, že se přihlásí do konkurzu na ředitele Správy Krkonošského národního parku. Pak se stal skutečně jedním ze šesti uchazečů.
 
Čtyřicetiletý Hřebačka z Horního Maršova je uznávaným lesníkem. V národním parku se podílel na využití peněz z holandské nadace na zalesnění Krkonoš. Hřebačka prosazoval změnu druhové skladby stromů na horách a oživení smrkové monokultury listnatými stromy. Jeho kredit ale poškodila soukromá spekulace s pozemky z roku 2005. Hřebačka tehdy získal za restituční nároky v tzv. zvláštním režimu z Pozemkového fondu cenné parcely: 2,5 hektaru ve Špindlerově Mlýně a téměř 2 hektary na Černé hoře. Nadřízení ho tehdy za to kritizovali a distancovali se od něj. Tehdejší ministr Libor Ambrozek dokonce nechal případ vyšetřit, aby se zjistilo, zda úředník nezneužil informací ze zaměstnání. Jan Hřebačka poté na výzvu ředitele parku část pozemků prodal Ski areálu ve Špindlerově Mlýně za cenu, za kterou je původně získal. Morální chybu tehdy veřejně uznal. Pozemkový úřad pak stejně všechny převody zažaloval a stát získal všechny Hřebačkovy pozemky zpět.