V Palladiu byla podceněna bezpečnost, říkají odborníci

Praha - Příčinou požáru v pražském obchodním centru Palladium bylo podle odborníků ze sdružení bezpečnostních profesionálů Asis International podcenění bezpečnosti. Podle nich došlo k chybám už při projektování stavby. V Palladiu chybí rozdělení na zóny, které by byly schopny fungovat samostatně, i náhradní zdroj elektřiny. Přesné výsledky vyšetřování budou známy za několik týdnů.

Odborníci ze sdružení si myslí, že otevření obchodního domu bylo příliš rychlé. Kvůli tomu nebyl čas nasimulovat krizové situace, při kterých by se případné nedostatky odhalily. Mluvčí Palladia Veronika Kozová ale namítá, že neví, na základě jakých podnětů a materiálů sdružení Asis své stanovisko poskytlo.

Palladium by mělo být znovu otevřeno do 20 dnů. Podle odborníků ze sdružení by to mohlo být i dříve, kdyby centrum mělo náhradní zdroj elektrické energie. Od něho se odvíjí i systém odtahu kouře. V takovém případě prý mohlo obchodní centrum fungovat v nouzovém režimu na dieselagregát i při uzavřené části parkovacích ploch. Záložní zdroj se osvědčil před dvěma lety při přerušení dodávky energií v dalším pražském obchodním centru, na Smíchově.

V Palladiu hořelo minulý týden ve středu v podzemních garážích, požár zasáhl hlavní elektrorozvodnu. Oheň způsobil velké množství kouře, který spustil požární signalizaci. Na místě zasahovalo několik požárních jednotek a asi desítka hasičských vozů. Evakuováno bylo přes dva tisíce lidí. Celý zásah trval téměř tři čtvrtě hodiny, což se stalo terčem kritiky.