Soud v Plzni zamítl žalobu Židů, akci u synagogy dělat nemohou

Plzeň - Krajský soud v Plzni zamítl žalobu plzeňské Židovské obce, která se ohradila proti zákazu setkání u Velké synagogy 1. března. V ten den se totiž uskuteční pochod neonacistů. Centrální městský obvod  nechce povolit žádnou jinou akci, aby tím zamezil možným organizovaným střetům. Podrobné odůvodnění rozhodnutí soud zveřejní nejpozději ve středu.

Místopředseda židovské obce Jiří Löwy uvedl, že obci nyní nezbývá nic jiného než respektovat rozhodnutí soudů: „Nechystáme žádnou protestní akci, slíbili jsme policii i městu, že nebudeme ještě více situaci komplikovat.“ Synagoga proto zůstane v sobotu pro veřejnost zavřená. Židé v ní budou mít bohoslužbu, ale uzamknou se uvnitř.

Na 1. března zakázal centrální plzeňský obvod ve středu města všechny ostatní akce, které se pokusili jednotlivci nebo sdružení ohlásit. Podle Löwyho ale plánují některá občanská sdružení, že budou na schodech do synagogy číst jména lidí, kteří nepřežili koncentrační tábory. „Pokud přijde člověk a bude to číst za svoji osobu, zákon neporušuje,“ dodal Löwy.

Aby zabránila extrémistům, zamluvila si Židovská obec pro svá setkání tři místa v Plzni včetně prostranství před synagogou, a to na každý den v termínu od 12. února do 31. července. Pokud by se tam chtěla nějaká skupina sejít, musí se s obcí domluvit. Radnice městského obvodu Židovské obci vyhověla, jen shromáždění v první březnový den zakázala s odůvodněním, že tam pochod jako první pro příznivce neonacismu ohlásil Václav Bureš.

Židovská obec ve své žalobě argumentovala tím, že požádala o akci dříve, než nabylo právní moci rozhodnutí krajského soudu, jenž dal za pravdu Burešovi a řekl, že zákaz pochodu primátora byl nezákonný.