Okresní soud v Ostravě řeší ukousnutý prst

Ostrava - Potyčku se zdrogovaným mužem, který v Ostravě ukousl policistovi část prstu na ruce, začal řešit Okresní soud v Ostravě. Aleš Jaškovský se zodpovídá z opilství a hrozí mu až pět let vězení. Navíc čelí obžalobě z vydírání a výtržnictví. Když loni žádal o sociální dávky, urážel úřednice a demoloval nábytek.

Ve čtyři hodiny ráno jedenáctého září loňského roku volá jeden z nájemníků domu v Ostravě o pomoc policisty. Někdo totiž rozbil vchodové dveře a kope lidem do dveří. Postižení nájemníci naznačují, že slyšeli obrovský hluk a měli strach. Na místo dorazili policisté Jan Kondula a Lukáš Moněk. Jeden z nich chtěl násilníkovi nasadit pouta, jenže výtržník se otočil a kousl policistu do ruky. Strážce zákona přišel o část malíku na ruce. Poraněný Jan Kondula vzpomíná, že se podíval na ruce a zjistil, že nemá článek malíku, chybějící kus prstu našli v domě o čtyři patra níže. Na traumatologii mu zranění sice ošetřili, ale navrátit do původního stavu už to nejde.

Za potyčku s policisty poslala žalobkyně před soud Aleše Jaškovského. Státní zástupkyně Lenka Labodová vysvětluje, že na násilníka je podána obžaloba pro trestný čin opilství, neboť byl po požití návykových látek ve stavu nepříčetnosti. Kromě policisty napadl obžalovaný, už ale ve vazbě, také svého advokáta. Státní zástupkyně Labodová dodává, že došlo k verbálnímu konfliktu. Aleš Jaškovský na právníka křičel, že takového obhájce mít nebude. Jeho nový advokát Alfons Miketa z něj ale strach nemá, i když s úsměvem podotýká: „Přilbu s sebou nemám.“

Dnes už bývalý policista Kondula a jeho kolega Moněk na incident jen neradi vzpomínají. Jan Kondula, na otázku v jakém stavu je jeho prst, odpovídá, že rána je již zacelená. Nyní ještě chodí půl roku na kontroly na infekční oddělení. Druhý poraněný policista Lukáš Moněk doplňuje, že pan Jaškovský je asi nejhorší pachatel, kterého doposud měl.

Soud s Alešem Jaškovským v Ostravě
Zdroj: ČT24