Na Táborsku se prodávají rybníky

Tábor - Na Táborsku se připravuje privatizace několika státních rybníků, všechny v katastru obce Turovec. Obec již před dvěma roky požádala o jejich převod a teď bude žádat znovu. Prodej osmi rybníků připravuje Pozemkový fond ČR. Obec se však obává neprůhlednosti celého procesu. V případě přímého prodeje by totiž rybníky získala společnost, která je nyní obhospodařuje, a tou je rybářství Třeboň.

Obec i místní rybáři tvrdí, že zůstatková cena rybníků bude nízká, protože se prodává pouze pozemek pod nimi. I oni tak chtějí mít jistotu, že se o 120 hektarů vodní plochy budou moci ucházet. „Privatizace rybníků by měla proběhnout formou nějaké veřejné soutěže, aby podmínky pro eventuální zájemce byly pro všechny stejné,“ říká majitel rybářské firmy Josef Váňa.

Podle návrhu Pozemkového fondu se prodej uskuteční formou veřejné soutěže. Ta má ale řadu podmínek, například koupi všech rybníků najednou. „Tím nabyvatelem bude osoba nebo subjekt, který v tom oboru nějakou dobu podniká, respektive se mu věnuje,“ uvádí další z podmínek účasti ve veřejné soutěži tiskový mluvčí Pozemkového fondu ČR Michal Bureš. „Myslím si, že stát bude natolik rozumný, že bude nahrávat těm obcím, ve kterých ten majetek je,“ přeje si starosta Turovce Pavel Prokop.

Kdo rybníky nakonec získá, není prozatím jasné. Návrh Pozemkového fondu teď zkoumá ministerstvo financí. To by o privatizaci osmi rybníků mělo rozhodnout ještě do konce tohoto roku.