Charitám v Olomouckém kraji scházejí miliony

Olomouc - Charitám v Olomouckém kraji chybí i nadále miliony korun na zajištění sociálních služeb. I přes to, že mezi ně vedení kraje poslední dobou rozdělilo v rámci mimořádné dotace další peníze, stále hrozí některým projektům zánik. Po finanční injekci krajského úřadu se deficit charit v kraji snížil pouze o dvě procenta, ze čtrnácti na dvanáct procent.

Bezmoc a nejistota jsou cítit v mnoha sociálních zařízeních. Existenční problémy se týkají desítek charit, které se starají o staré lidi, matky bez domova nebo nemocné. Ředitel arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt vypočítává: „Jsou to pečovatelské služby, jsou to služby krizové pomoci, azylové domy, centra pro romské komunity a podobně.“ Olomoucký kraj sice narychlo uvolnil pro neziskové organizace téměř 6 milionů korun, přesto jen charitám chybí téměř čtyři miliony korun na provoz. V Olomouci už přišlo o práci 79 lidí a dalších 80 až 100 zaměstnanců dostalo od vedení charity upozornění na výpověď. Václav Keprt varuje, že propouštění a zavírání sociálních služeb stále hrozí.

Zrušení sociálních služeb by bylo tragédií například pro staré lidi v Kojetíně, o které se místní charita stará. Vedoucí Denního stacionáře Kojetín Světlana Němčáková naznačuje, že v případě uzavření stacionáře, by někteří z obyvatel mohli ztratit chuť do dalšího života. Na hraně existence je i kojetínský azylový dům pro ženy, ve kterém pobývá sedm maminek i s dětmi. Andrea Lačná, obyvatelka azylového domu v Kojetíně, se svěřuje: „Vyrůstala jsem v dětském domově a nemám vlastně ani svoji rodinu, na kterou bych se mohla obrátit. Byl by to pro mne velký životní pád, byly by mi odebrány děti. Přišly by do dětského domova a to bych v životě nechtěla dopustit.“

Za problémy spojené s financováním může podle představitelů charit i kraje nový zákon o sociálních službách, jenže změna legislativy je zatím v nedohlednu. I přesto zůstávají sociální pracovníci optimističtí. Jak sami říkají, žádný pesimista by v jejich řadách dlouho nepřežil.